KOME JE POSTUPAK POTREBAN? 

Kolonoskopija je pregled sluznice debelog crijeva koji služi ranom detektiranju karcinoma. Trebale bi ga obaviti sve osobe s navršenih 50 godina, no kako se bolest javlja u sve ranijoj dobi, preporuke su da se dobna granica pomakne na 45 godina. Također, preventivnu kolonoskopiju trebale bi obaviti osobe kod kojih postoje slučajevi raka debelog crijeva u obitelji te ako imaju simptome poput krvi u stolici, anemiju zbog manjka željeza ili ako su primijetile promjene u konzistenciji, izgledu i učestalosti stolice. Kolonoskopiju bi trebale obaviti i osobe kod kojih proljev traje dulje od tri tjedna ili kojima je uklanjan polip debelog crijeva.

 

KAKO POSTUPAK IZGLEDA?

Kolonoskopija se izvodi pomoću uređaja zvanog kolonoskop, na čijem je vrhu kamera i koji se pasira kroz završni dio debelog crijeva do njegova početka. Postupak kolonoskopije u zagrebačkoj se Croatia poliklinici izvodi uz anesteziju, tako da je potpuno bezbolan. 

 

PRIPREMA I OPORAVAK 

Prije nego što obavite kolonoskopski pregled, potrebno je što je više moguće očistiti crijeva. Nekoliko dana prije pregleda potrebno je prestati konzumirati krutu i teško probavljivu hranu te piti dovoljno tekućine.