Croatia poliklinika u Zagrebu nudi dvije vrste testa na virus SARS-CoV-2: brze antigenske testove te PCR testove. Testiranje se s obje vrste testova izvodi ispred hotela Zagreb na Bundeku, na adresi D. T. Gavrana 5, po drive in principu – ne izlazite iz automobila. Ako dolazite pješice, dođite do tog istog montažnog objekta. Obavezno dođite s maskom, a svoj identitet dokazujete osobnom iskaznicom. Testiranja se obavljaju od ponedjeljka do petka  od 9 do 17 sati.

 

Razlika između antigenskih i PCR testova

Antigenski testovi često se nazivaju “brzi testovi”. Testiranje se izvodi uzimanjem brisa sluznice nazofarinksa/nosa, a rezultati će na vašoj e-mail adresi biti već u roku od sat vremena. Test otkriva prisutnost nukleokapsidnog antigena virusa SARS-CoV-2 u brisu nazofarinksa i omogućava bržu i pristupačniju dijagnostiku. Ako je test pozitivan, osoba mora ići u izolaciju i javiti se nadležnom epidemiologu ili obiteljskom liječniku. No, iako brzi, najučinkovitiji su u prepoznavanju virusa kod osoba koje već pokazuju simptome bolesti. U slučaju da je test negativan, a osoba ima simptome, obvezno je napraviti PCR test kako bi se bolest potvrdila ili isključila. 

PCR testovi osjetljiviji su na prisutnost virusa i daju precizne rezultate i kod osoba koje još ne pokazuju simptome bolesti jer mogu uspješno prepoznati i vrlo male količine virusa. Prisutnost virusa dokazuju pronalaskom virusne RNK molekule, zbog čega virus mogu detektirati na manjem uzorku i prije nego što se razvije infekcija. Postupak uzimanja brisa sličan je kao kod antigenskih testova, a rezultat PCR testa možete očekivati unutar 36 sati od testiranja. 

Važno je razlikovati antigenske i PCR testove od seroloških testova. Antigenski i PCR testovi ukazuju na prisutnost virusa u organizmu i pozitivan rezultat tih testova sugerira da ste trenutno zaraženi. Za razliku od njih, serološki testovi ukazuju na prisutnost antitijela koje je vaš organizam razvio pri susretu s virusom i pozitivan rezultat na toj vrsti testova sugerira da ste ili preboljeli infekciju ili da ste bili u kontaktu s virusom.

 

Cijena i plaćanje

Prije nego što se dođete testirati, obvezno je najaviti se na broj telefona 01 6463 737 ili putem e-mail adrese covid.zg@crosig.hr. Testiranje je moguće uz avansno plaćanje internet bankarstvom ili beskontaktnim plaćanjem. Cijena antigenskog testa iznosi 150 kuna, a cijena PCR testa je 550 kn. Rezultat PCR i brzog antigen testa na engleskom ili njemačkom jeziku je besplatan.

Popunjeni obrazac s privolom za elektroničko slanje rezultata testiranja možete donijeti sa sobom na testiranje, a preuzeti ga možete ovdje