Croatia poliklinika u Zagrebu nudi dvije vrste testa na virus SARS-CoV-2: brze antigenske testove te PCR testove. Testiranje se s obje vrste testova izvodi ispred hotela Zagreb na Bundeku, na adresi D. T. Gavrana 5, po drive in principu – ne izlazite iz automobila. Ako dolazite pješice, dođite do tog istog montažnog objekta. Obavezno dođite s maskom, a svoj identitet dokazujete osobnom iskaznicom. Testiranja se obavljaju od ponedjeljka do petka  od 7 do 18 sati.

 

Razlika između antigenskih i PCR testova

Antigenski testovi često se nazivaju “brzi testovi”. Testiranje se izvodi uzimanjem brisa sluznice nazofarinksa/nosa, a rezultati će na vašoj e-mail adresi biti već u roku od sat vremena. Test otkriva prisutnost nukleokapsidnog antigena virusa SARS-CoV-2 u brisu nazofarinksa i omogućava bržu i pristupačniju dijagnostiku. Ako je test pozitivan, osoba mora ići u izolaciju i javiti se nadležnom epidemiologu ili obiteljskom liječniku. No, iako brzi, najučinkovitiji su u prepoznavanju virusa kod osoba koje već pokazuju simptome bolesti. U slučaju da je test negativan, a osoba ima simptome, obvezno je napraviti PCR test kako bi se bolest potvrdila ili isključila. 

PCR testovi osjetljiviji su na prisutnost virusa i daju precizne rezultate i kod osoba koje još ne pokazuju simptome bolesti jer mogu uspješno prepoznati i vrlo male količine virusa. Prisutnost virusa dokazuju pronalaskom virusne RNK molekule, zbog čega virus mogu detektirati na manjem uzorku i prije nego što se razvije infekcija. Postupak uzimanja brisa sličan je kao kod antigenskih testova, a rezultat PCR testa možete očekivati unutar 36 sati od testiranja. 

Važno je razlikovati antigenske i PCR testove od seroloških testova. Antigenski i PCR testovi ukazuju na prisutnost virusa u organizmu i pozitivan rezultat tih testova sugerira da ste trenutno zaraženi. Za razliku od njih, serološki testovi ukazuju na prisutnost antitijela koje je vaš organizam razvio pri susretu s virusom i pozitivan rezultat na toj vrsti testova sugerira da ste ili preboljeli infekciju ili da ste bili u kontaktu s virusom.

 

Cijena i plaćanje

Prije nego što se dođete testirati, obvezno je najaviti se na broj telefona 01 6463 737 ili putem e-mail adrese covid.zg@crosig.hr. Testiranje je moguće uz avansno plaćanje internet bankarstvom ili beskontaktnim plaćanjem. Cijena antigenskog testa iznosi 200 kuna, a cijena PCR testa je 590 kn. Uz plaćanje dodatnih 150 kn moguće je dobiti rezultate PCR  na engleskom ili njemačkom jeziku. Rezultat brzog antigen testa na engleskom ili njemačkom jeziku je besplatan.

Popunjeni obrazac s privolom za elektroničko slanje rezultata testiranja možete donijeti sa sobom na testiranje, a preuzeti ga možete ovdje